Родопите, една от най-красивите планини в България. Вижте приказните й язовири

Родопите, една от най-красивите планини в България. Вижте приказните й язовири
Снимка: Gatanass
18 Юли 2016

Родопите е една от най-красивите планини в България. Името на планината Родопи е с тракийски произход. Общата площ на Родопите е около 18 000 km², от които на българска територия са 14 738 km², което представлява 81,88% от цялата ѝ територия.

7. Язовир Въча

Снимка: Klearchos Kapoutsis

Разположен е по живописното поречие на река Въча в Западните Родопи. Има най-високата язовирна стена в България – 144,5 метра. Дълъг е е 18 км. Добра гледка към местността се разкрива от връх Свети Илия.

6. Язовир Ивайловград

Това е най-дългият язовир в България – 36 км. Построен е през 1964 г., и е един от най-красивите в страната. Местностите Марта и Цимбала, по южното крайбрежие са сред най-прекрасните кътчета на язовира.

5. Язовир Батак

Снимка: Boris Dzhingarov

Шестият по големина язовир в България. Разположен е до град Батак на 1100 м. надм. височина. Край неговите зелени брегове са разположени курорта Цигов Чарк и летовище Дъното.

4. Язовир Кърджали и Язовир Студен Кладенец

Снимка: Martin Ruskov

И двата язовира са много живописни. Предлагат величествени гледки, скалисти възвишения, зелени брегове и красиви заливи. Намират се по поречието на р. Арда. Край тях има много забележителности.

3. Язовир Голям Беглик

Този прекрасен язовир е съчетание от сини води, иглолистна зеленина и планинска свежест. Разположен е на 1525м. надморска височина. Наблизо се намира резерват Беглика.

2. Язовир Доспат

Снимка: Gatanass

Разположен е по поречието на река Доспатска, на 1200м. надморска височина. Природата в района е великолепна, а гледките са невероятни. За любителите на риболова, Доспат е райско обежище. На това място почивката ви е гарантирана.

1. Язовир Широка Поляна

Разположен е на 1500м. надморска височина. Има множество малки заливчета и места за отмора. Широка Поляна е място на което се преплитат магията на водата и тихият шепот на боровите гори.  

Вижте видеото в: http://vbox7.com/user:sedemte_nai

Тагове: Любопитно

Прочетете още