Радиация може да направи компютрите 1000 пъти по-бързи

Радиация може да направи компютрите 1000 пъти по-бързи
Снимка: videoclubtv
17 Октомври 2016

Учени са открили метод за ускоряване на компютърната памет чрез използване на радиация от скенерите на летищата.

Компютрите постепенно достигат максимума на възможностите си със сегашния хардуер. От години учените активно търсят нови начини да продължат тяхното развитие и да ги направят още по-бързи и мощни. Екип от учени от Европа и Русия са разработили нов метод, който значително ускорява компютърната памет и може да я направи 1000 пъти по-бърза от сегашната, съобщава сп. "Nature".

Снимка: this-is-first-class

В момента отделните клетки в паметта се превключват чрез магнитно поле. Опитите на учените обаче показват, че ако то се замени с радиация, превключването на клетките може да стане в пъти по-бързо. Учените използват т.нар. T-лъчи, които представляват поредица електромагнитни импулси с терахерцова честота. Те попадат между инфрачервените лъчи и микровълните.

Снимка: perfictionism

Подобна терахерцова радиация се използва от скенерите при проверките на летищата например. Технологията може да се използва още за проверка на микрочипове, дори анализ на стари книги, за които отварянето им може да ги повреди.

Снимка: perfictionism

Учените вече са направили успешни демонстрационни опити с прилагането на лъчите и тяхното взаимодействие с материалите, от които е направена компютърната памет. Те все още обаче не са тествали реална компютърна памет дали ще може да работи достатъчно добре и стабилно с такива лъчи. Опитите предстоят, като потенциалните възможности при тяхното успешно протичане са много и може да променят компютрите.

Прочетете още на: http://www.vesti.bg/

Тагове: Технологии

Прочетете още