QUEEN - една от най-великите групи на всички времена

QUEEN - една от най-великите групи на всички времена
Снимка: freddieorson
18 Юни 2016

Дори след трагичната загуба на уникалния талант Freddie Mercury, QUEEN продължават да са една от най-великите групи в рок и поп историята за всички времена.

Интересен факт за рок групата е, че преди към нея да се присъедини Фреди Меркюри, бандата се е казвала „Smile” (усмивка). Изборът на новото име е обоснован от прочутия вокалист и композитор така: „Помислих си за името Куийн. Това е просто название, но е ясно, че поражда асоциации с царственото, изисканото, а и звучи прекрасно. Това е силно име, а същевременно универсално и непосредствено. Има потенциал и от визуална гледна точка и е удобно за всякакви видове интерпретации. Със сигурност бях наясно, че ще дава почва и за гей конотации, но това беше само едно от многото послания, която думата дава.“

Мей и Тейлър основават „Куийн“, а Фреди е този, който предлага името. Първият концерт на Меркюри, Мей и Тейлър е на 27 юни 1970 година, все още под името „Смайл“. Сменят няколко басиста, преди към групата да се присъедини Джон Дийкън през юли 1971 година.

Стилът на „Куийн“ непрекъснато се мени. В едно музикално произведение звучат причудливи смесици от рок и опера, източни мелодии и мощни хорали. Фреди е блестящ пианист и държанието му на сцената заразява всички.

Интересно е да се знае, че китаристът на Queen - Браян Мей е най-добрият физик сред рокаджиите и със сигурност, най-добрият рокаджия сред физиците!

Брайън Мей (Brian Harold May), китарист на легендарната банда, има диплома по физика от "Imperial College" в Лондон от 1977 година. По това време започва да пише дисертация по Aстрономия на тема "Radial Velocities in the Zodiacal Dust Cloud", но през 1974 г. я захвърля на тавана на къщата си, за да се отдаде изцяло на работата си с рок групата и определено си заслужаваше!

През 2006 година обаче авторът на хита We will rock you решава да я довърши и да се опита да стане доктор по Физика, което успешно успява да направи през 2007 година.

Великите рок групи остават в съзнанието ни като музиката, която са създали. Изкуството е безсмъртно, както и стремежът към красотата и свободата. Слушайки любимите стари хитове, можем непрекъснато да черпим от техния заряд.

Прочетете още