Поклон! 180 години от рождението на Васил Левски

Поклон! 180 години от рождението на Васил Левски
18 Юли 2017

Днес се навършват 180 години от рождението на Апостола на свободата Васил Левски.

Той е роден в подбалканското градче Карлово на 18 юли. Много млад прекрачва прага на манастира и става Дякон Игнатий. След като напуска божията обител той стига в Белград, където Георги Раковски подготвя млади мъже в Първата българска легия. Там той се откроява от всички с изключителните си физически и интелектуални умения. Прескача най-успешно тренировъчната яма, всички са възхитени от лъвския му скок и започват да го наричат Левски.

Васил Иванов Кунчев става един от идеолозите на българската национална революция. Велико негово дело е създаването на Вътрешната революционна организация.

Историята разказва как той преминава през всяко българско селище, увлича най-добрите българи след себе си и почти във всяко кътче създава революционен комитет. Защото е убеден, че "Нашето дело зависи от нашите собствени усилия".

Левски е предаден през зимата на 1872 г. Заловен е в Къкринското ханче до Ловеч. Съден е в София и е обесен на 19 февруари 1873 г.

Апостолът, неговите идеали, неговите мечти, неговите дела, неговият пример... Те живеят в сърцето на всеки един истински българин. Защото Васил Левски може и да не видя любимото си Отечество свободно, но съзря правото ни на СВОБОДА. И го отстоява до край!

На днешната дата нека си спомним едни от най-великите му цитати...

"Ако спечеля, печеля за цял народ - ако загубя, губя само мене си."

"Дела трябват, а не думи."

"Днешният век е век на свободата."

"Без революция сме загубени во веки веков."

"Близо е времето вече - българинът не ще бъде роб, а свободен."

"Дързост и постоянство!"

"Аз съм посветил себе си на отечеството си още от 61-о (от 1861-о лето), да му служа до смърт и да работя по народната воля."

"Времето е в нас и ние сме във времето."

"Всичко се състои в нашите задружни сили."

"Трябва да се жертва всичко, па и себе си."

“Да бъдем равни с другите европейски народи, зависи от нашите собствени задружни

сили.”

"Ще имаме едно знаме, на което ще пише: "Свята и чиста република".

 

Поклон! 

Прочетете още