Отиде си легендарният Чък Бери

Отиде си легендарният Чък Бери
Снимка: retro2mod
19 Март 2017

На 90-годишна възраст почина един от най-големите в рока, Чък Бери. Музикантът загубил съзнание в дома си в щата Мисури. Полицията на окръг Сейнт-Чарлз пристигнала в дома и били предприети опити легендата да бе върнат към живот, но безуспешно. 

Роденият през 1926 година певец и китарист Чък Бери е смятан за един от най-влиятелните изпълнители в историята на рока.

През 1986 година той стана един от първите изпълнители, включени в Залата на славата на рокендрола. Бери влиза в списъка на 100-те най-велики изпълнители за всички времена според списание "Ролинг стоун", където му бе отредено петото място.

Той е също носител на наградата „Грами“ за особен принос в музиката и развитието на звукозаписната индустрия.

Снимка: vaffanculomag

Чък Бери, чието пълно име е Чарлз Едуард Бери, е един от пионерите на рокендрола. Той въвежда китарния риф като отличителна черта в рок композицията. Стилът на Бери е съчетание от влиянията му от ритъм енд блус, кънтри и блус жанра, подкрепени от остроумни текстове, понякога достигащи до откровена сексуална тематика. Важна част от неговите сценични изпълнения е прословутата „патешка походка.“

Снимка: deep-fix

Той оказва голямо влияние върху изпълнители от бъдещото поколение като Бийтълс, Ролинг Стоунс, Бийч Бойс, Боб Дилън. Първите рок групи от Англия смятат стила на Чък Бери за образец и неговите китарни композиции оказва огромно влияние върху формиращата се бийт музика във Великобритания. Според редица критици и ценители от всичките ранни рокендрол изпълнители той е най-важният за развитието на тази музика.

„Той е нейният най-голям автор на песни, главния оформител на нейното инструментално звучене, един от нейните най-велики китаристи и един от нейните най-добри изпълнители“, гласи една от оценките за него.

Прочетете още