На 15 септември излиза "L'Opéra" и включва изпълнения с българското сопрано - Соня Йончева

На 15 септември излиза
13 Септември 2017

"L'Opéra" е новият албум на немския тенор Йонас Кауфман с подбрани арии и дуети от френския оперен репертоар от 19-ти век. С проекта световноизвестният тенор отдава почит на величествената епоха в оперното изкуство. Един век, белязан с музикален блясък, разкош и елегантност.

Снимка: Вирджиния Рекърдс/Sony Classical

При подбора на репертоара за албума, Йонас Кауфман подбира някои от най-значимите арии за тенори, създадени в този изключителен творчески период: от арията “Rachel, quand du Seigneur” из операта "Еврейката" (1835) от Жак Фроментал Халеви , през две от най-великите творби на Жорж Бизе - “La fleur que tu m’avais jetée” от операта "Кармен" (1875) и “Au fond du temple saint” от операта "Ловци на бисери" (1863), до “Ah! lève-toi, soleil!” из операта "Ромео и Жулиета" (1867) от Шарл Гуно до завършващата ария “Pourquoi me réveiller” от шедьовъра на Жул Масне - операта "Вертер" (1892). Албумът съдържа общо 14 арии и дуети с творби още от Берлиоз, Лало, Офенбах,  Джакомо Майербер включително и два дуета от операта "Манон" от Масне със сензационното българско сопрано Соня Йончева.

Снимка: Вирджиния Рекърдс/Sony Classical

В новия албум на Кауфман е събрано музикалното наследство на епохата, в която Париж се превръща в център на модерния свят през 19-ти век, благодарение на мащабната реконструкция, която претърпява градът, проведена от барон Жорж Йожен Осман. През този период оперните театри на Париж са местата, в които „задължително е трябвало да се видят и да бъдеш видян“. С огромните си луксозни фоайета, оперните театри са осигурявали непрекъснати възможности за социализация и обществени събирания. Оперните продукции достигат огромно великолепие в пищността на декори и костюми, а зрителите стават свидетели на невиждани до този момент мащаби – например при премиерата на „Еврейката“ от Халеви на сцената излизат една дузина коне!

Албумът е записан с Баварския държавен оркестър в Мюнхен под диригентството на Бертран де Били, един от най-добрите музикални експерти за периода.

"L'Opéra" е седмият солов албум на Йонах Кауфман за Sony Classical. Първият му проект за компанията е през 2013г. с творби от Верди, следван от песенния цикъл на Шуберт за глас и пиано - “Winterreise”, оперетен албум, "Nessun Dorma" - избрани откъси от произведения на Пучини, “Dolce Vita” и последният албум с музика от Малер - “Das Lied Von der Erde”. Sony Classical издаде и колекция от 12 DVD албума със записи на цели опери и концерти на Йонас Кауфман.

"L’Opéra" излиза на 15 септември и се издава у нас в деня на световната премиера от Вирджиния Рекърдс/Sony Classical. Албумът излиза в стандартна и делукс версия на CD и винил, и в дигитален формат във всички легални платформи.

Прочетете още