Любимата музика ни влияе като опиат

Любимата музика ни влияе като опиат
19 Април 2017

От дълбока древност хората имат нужда от музиката. Тя управлява емоциите и настроението, а често влияе и на начина ни на мислене. Ако и вие сте от хората, които не могат без музика, помислете, че звукът може да влияе изключително силно на мозъка ни. Той може да промени рязко настроението и поведението ни. Може да ни донесе радост, отпускане, възбуда и вдъхновение, но може и да ни причини раздразнение или еуфория.

Снимка: geniusartstuff

Ново проучване разкрива, че музиката може да активира същите части на мозъка, които се активират и при приемането на опиати.

Снимка: partyparadise

Ясно е, че любимите песни могат да подобрят настроението ни. Учените са категорични, че звуците ни въздействат, като довеждат организма до състояние, близко до това след прием на химически субстанции. Любимата ни музика стимулира нервната система да отделя вещества, свързани със създаването на позитивни емоции.

Снимка: living-in-a-song

За да изследват феномена, учените са използвали няколко метода: анкетиране на участниците в изследването, сканирането на мозъчната активност и измерването на нивата на отделените хормони. Резултатите показват, че позитивните чувства идват от същата неврологична система за поощряване, която е захранвана от веществото допамин.

Тагове: Интересно

Прочетете още