Каква е причината цветът на очите да се променя

Каква е причината цветът на очите да се променя
Снимка: picglamour
6 Юли 2016

Промяната на цвета на очите се наблюдава почти при всеки човек, като при някои е доста по-осезаема, отколкото при други. Най-голямо впечатление прави това при бебетата. Ако например се роди дете със сини очи, то от първата до третата си година е възможно те да станат зеленикави.

Снимка: heartbreakhur

Хората казват, че си „взел очите” на майка си и баща си, на баби и дядовци и т.н. Но наистина промяната на цвета на очите, и в частност цвета на ириса, прави впечатление и въпросът е защо се случва така.

Лекарите обясняват, както е при случая с бебето, че се дължи на пигментацията на ириса, причинена от физиологичната възрастова промяна. Меланинът играе голямо значение. Меланин- това са група пигментни вещества в човешкия организъм, който придават тъмен цвят, както на очите, така и на кожата, и косата. Неговото количество е важно.

Снимка: springcornflower

Естествено е с годините и с увеличението или намаляването на меланина, очите ни да променят цвета си. Това обаче няма как да стане внезапно.

Голяма грешка е човек да се подвежда по светлината и да определя цвета на очите си спрямо нея. При различната такава, особено при пъстрите очи, цвета винаги ще е леко изменен от основния, защото светлината ще бъде отразена в окото.

Наследяването на цвета на очите е въпрос на комбинацията от доминантни е рецесивни гени, които всеки от двамата родители носи в себе си предава на бебето. Всеки може да наследи както комбинация от очите на двамата родители, така и да няма нищо общо с тях, а да е наследило тези на дядо си например. Но при наличието, например, на кафяви очи и при двамата родители, то вероятността детето да не е с такива е голяма.

Промяна на цвета на очите настъпва и при силни емоции, тъй като те са съпроводени от уголемяване и намаляване на зеницата, а тя на свой ред прави същото с ириса, в който пигментите се компенсират и настъпва лека промяна в цвета. Поради тази причина се говори, че човек сменя цвета на очите си, когато е гневен или влюбен.

Снимка: 6-as-above-so-below-9

Тагове: Любопитно

Прочетете още