Интересни факти за Чарли Чаплин

Интересни факти за Чарли Чаплин
Снимка: the-hulot-universe
16 Април 2017

Сър Чарлс Спенсър Чаплин е роден на 16 април 1889 година. Неговият рожден ден ни вдъхнови да ви представим интересни факти за него и живота му.

Снимка: goldenageestate

Кой не знае за него… Той е създателят на един от най-знаменитите образи в нямото кино – скитника Чарли. Работил е през по-голямата част от живота си в САЩ. Той е една от най-креативните личности в ерата на нямото кино. Чаплин е най-известният актьор в ранните холивудски филми, който остава завинаги в историята на нямото кино, а по-късно и забележителен режисьор. Също така е и сценарист и композитор на някой от филмите си. Справя се блестящо с всяко свое начинание.

Снимка: walk-in-galaxies

Роден е в Лондон, Англия, но почти целият му живот преминава в САЩ. Той никога не получава американско гражданство. Дори през 1952 г. му се забранява повече да влиза в Америка – обвинен е в морална разпуснатост, има и няколко обвинения от политически характер. Той се установява да живее в Швейцария. Връща се в САЩ само още веднъж през 1972 г. за наградите Оскар.

Снимка: goldenageestate

Ето 10 любопитни факта за великия и неподражаем Чарли Чаплин:

►Той е бил левичар. Използвал е лявата си ръка дори, за да свири на цигулка.

►Височината на великия актьор е била точно 165 см.

►Любимият спорт на Чаплин е бил боксът, а от танците най-много е харесвал тангото.

►След като става известен и значително забогатява, той все още продължава да живее в треторазрядна стая в хотел.

►През 1917 г. Чаплин сключва договор с „Фърст Нешънъл” за 1 млн долара. Благодарение на това той става най-скъпо платеният актьор за своето време.

►Има четири брака, от които му се раждат 11 деца.

►Харесвал е по-млади жени от него. За Милдред Харис се жени, когато е на 28 годишна възраст, а тя е на 16. Когато той е на 35, се бракосъчетава с 16-годишната Лита Грей. Когато навършва 44 години, Чаплин се жени за Полет Годар – на 19 години. На 54 години актьорът се жени за 18 годишната Уна О`Нил. От брака си с нея има 8 деца, последното му отроче се ражда, когато Чаплин е на 72 години.

►Отношенията на Лита Грей и Чарли Чаплин са основа на романа „Лолита” на Набоков. Така смята биографът на Чаплин – Джойс Милтън.

►Не особено известен факт е, че освен актьорските и по-късно режисьорските си умения, Чаплин е бил и добър композитор. За част от своите филми, сам е композирал музиката.

►Така, желаната от американските актьори награда Оскар, му е връчена на първата церемония. Награден е за актьорско майсторство, режисура, продуцентство, както и гениалност на сценария за филма „Цирк”.

Тагове: В памет

Прочетете още