Днес е Илинден! Честит празник на всички именици

Днес е Илинден! Честит празник на всички именици
20 Юли 2018

На 20 юли православната църква почита паметта на свети пророк Илия. Църковният празник е наречен Илинден. На този ден имен ден празнуват: Илия, Илиян, Илияна, Илина, Илкo, Илкa и Илчо.

Свети пророк Илия е ревностен последовател на Бога и яростен изобличител на идолопоклонничеството. Пророк Илия е живял по време на цар Ахав и царица Йезавел, които се кланяли на езическия бог Ваал. Разгневен от нежеланието им да спазват заповедите на истинския Бог, светецът опитвал да им посочи правилния път чрез заплаха от суша и глад, чрез чудеса и усърдни проповеди.

Св. Илия се почита от всички християни като най-големия библейски пророк и заедно с Мойсей за един от двамата най-велики старозаветни мъже.

Според народните вярвания Св. Илия е считан господар на небесните природни стихии - градушката, гръмотевиците и светкавиците. Вярва се, че когато той препуска със своите коне по небесния друм, причинява гръм и огън. На този ден не се работи. В чест на светеца се коли курбан от най-стария петел и се изпича погача. Илинден е празник на кожарите, кожухарите, самарджиите и керемидарите.

Прочетете още