Честит рожден ден, Сър Пол Маккартни

Честит рожден ден, Сър Пол Маккартни
Снимка: May F.
18 Юни 2017

Сър Пол Маккартни е роден на 18 юни 1942 г. и днес този изключителен талант става на 75! Носител е на 16 награди "Грами". Водеща личност за великите "Бийтълс". Музикант, певец и автор на голяма част от песните. Включен е в Книгата на рекордите на Гинес като най-успелия композитор в историята на популярната музика. Самостоятелно и с "Бийтълс" Маккартни написва над 50 хита, повече отколкото който и да е друг музикант. Свири на бас китара и пее, наред с това е пианист и перкусионист.

Маккартни и Джон Ленън се запознават, когато са 15-годишни и са основните автори в "Бийтълс". Много от композициите от този период - Hey Jude, Eleanor Rigby, Yesterday, Let it be и др. са признати за най-добрите песни в съвременната история на музиката.

Снимка: badgreeb RECORDS

Кариерата на Маккартни, след като групата "Бийтълс" се разпада, също е много успешна. Като самостоятелен изпълнител и заедно с неговата група, с която се изявява през 70-те години, Маккартни създава 30 хитови сингъла в САЩ и Великобритания. Сред тях са Maybe I'm Amazed, Live and Let Die, Band on the Run, Mull of Kintyre, Silly Love Songs, Pipes of Peace и дуета му със Стиви Уондър Ebony and Ivory.

Пол Маккартни има изяви и като композитор на класическа музика, художник и поет. През 1997 г. е удостоен от кралица Елизабет Втора с рицарско звание. През 2001 г. Пол Маккартни става първият музикант, чието състояние надхвърля един милиард щатски долара.

Днес сме подбрали някои незабравими фрази, които ни разкриват що за личност е Сър Пол Маккартни. Почерпете доза музикално вдъхновение в цитати:

"Не работя над това да бъда обикновен."

"Всичко, от което се нуждаеш, е любов."

"Чувствам, че ако трябва да говоря за Джон, то бих седял тук пет дни, за да изкажа всичко. Или пък няма да искам да кажа нищо."

"Знаех думите на 25 рок песни, затова ме взеха в групата. "Long Tall Sally" и "Tutti-Frutti" ме вкараха. Това беше моето прослушване."

"Никой от нас не искаше да е басист. В нашето съзнание той беше дебелия човек, който винаги свири отзад."

"Истината е, че никога не съм се разбирал с Йоко. По странно стечение на обстоятелствата започнах да я опознавам след смъртта на Джон."

"Преди мислех, че всеки, който прави нещо странно е странен. Сега знам, че всъщност хората, които наричат другите странни, са странни."

"Накрая, любовта, която взимаш е равна на тази, която даваш."

Прочетете още