Честит рожден ден, Slash

Честит рожден ден, Slash
23 Юли 2017

Днес рожден ден празнува невероятният китарист Соул Хъдсън или както е по-известен за целия свят, Слаш.

Слаш е роден на 23 юли 1965г. в Лондон и днес става на 52 години. Израства в Стоук-он-Трент. И двамата му родители работят в развлекателния бизнес. Майка му е дизайнер на облекло (тя прави някои от костюмите на Дейвид Бауи), а баща му е арт директор на звукозаписна компания. Когато Слаш е на 11 години семейството му се премества в Лос Анджелис. Получава първата си китара на 15. Започва да бяга от училище, за да свири по цял ден. В 11 клас е изключен от училище.

Снимка: digboston

През 1992 г. се жени за актрисата Рене Шурън. Развеждат се през 1997 г. През 2001 г. сключва брак с Перла Хъдсън, от която има двама сина.

На снимката: Слаш и Перла

Снимка: Eva Rinaldi

Тъй като живее в Лос Анджелис, в който има много нови рок банди, Slash бързо се свързва с музиканти, с които да свири. След като среща Стивън Адлър, двамата формират бандата Road Crew. После се запознава с Изи Страдлин, който свири в група с Аксел Роуз и след като чува как Аксел пее, решава да го привлече в своята група. Скоро един бас китарист отговаря на обявата, която Слаш пуска във вестника и Слаш, Стивън, Изи, Аксел и Дъф Маккагън през 1986 г. формират Guns N' Roses.

Снимка: niteprowl3r

Не след дълго групата става световно известна. Продажбите на албумите им са изключително високи. Правят много успешни турнета. По това време Слаш работи с изпълнители като Майкъл Джексън и Лени Кравиц. След турнето "Use Your Illusion" GNR решават да си дадат почивка. Слаш обаче не иска да спира да свири. Той основава групата Slash's Snakepit. Издават един албум през 1995 г. По това време Слаш и Аксел водят разгорещена дискусия относно съдбата на Guns N' Roses и Слаш решава да напусне бандата.

Снимка: Lawren

След това прави няколко участия. Формира друга група Blues Ball, с която свирят кавър версии на блусове. През 2003 г. участва във формирането на бандата Velvet Revolver заедно с други бивши членове на Guns N' Roses. Дебютният им албум "Contraband" е издаден през 2004 г. и се продава много добре.

Снимка: abductit

Слаш си е спечелил славата на един от най-великите китаристи в историята. В официалната класация "100-те най-велики рок-сола на всички времена" присъстват две изпълнения на Слаш - "Sweet child o'mine" и "November rain".

През декември 2015 г. е поставен на 65-о място в класацията 100 Greatest Guitarists на списание Rolling Stone.

След дългогодишно очакване през полетта на 2016-а Guns N’Roses се събраха за бъдат хедлайнери на фестивала Coachella. А, през май тази година започна и световното им турне. Понастоящем рокаджиите изнасят концерти в Северна и Южна Америка.

Снимка: Raph_PH

Ето още няколко любопитни факта за изключителният Слаш:

►Известен е с дългата си къдрава коса, която почти винаги покрива лицето му.

►Винаги свири на "Gibson Les Paul" китари с различни цветове. Има над 300 китари.

►Почти винаги е с цигара в устата.

►Явявал се е на прослушване за групата Poison.

►Веднъж след свръхдоза пулсът му спира. Докторите успяват да го свестят с инжектиране на адреналин в гърдите.

►Ходил е в едно училище с Лени Кравиц.

►Има ирландски корени по майчина линия.

►Баща му е бял английски евреин, а майка му е африканка.

Честит рожден ден, Слаш! Няма как ценител на качествената музика, да не се вдъхнови от соловите му изпълнения :-)

Прочетете още