Честит рожден ден, Lady Gaga

Честит рожден ден, Lady Gaga
Снимка: jawnhotwatson
28 Март 2017

Рожденото й име Стефани Джоан Анджелина Джерманота. Родена е на 28 март 1986-та и днес навършва 31 години. Тя е Lady Gaga.

Когато е едва 4-годишна Стефани започва да взима уроци по пиано. Самата тя признава, че още като съвсем малко момиченце записва свои изпълнения на парчета на Майкъл Джексън и Синди Лоупър, на детски касетофон. Или пък танцува в прегръдките на баща си под звуците на The Rolling Stones, Queen или The Beatles.

Певицата избира псевдонима „Lady Gaga“, след като музикалният продуцент Роб Фузари, слушайки нейно изпълнение, споделя: „Вокалният ти стил е като на Фреди Меркюри, напомня ми за изпълнението му в Radio Ga-Ga“.

Снимка: gagavault

Напуска университета на Ню Йорк, за да преследва музикална кариера.

Още с дебютния си албум „The Fame” оглавява класациите, а с песента „Bad Romance" от последвалия през 2009-та, „The Fame Monster”, вече чупи и световния рекорд на Гинес за най-често пускана песен за седмица. Други емблематични нейни песни са „Poker Face", „Alejandro", „Paparazzi", „Telephone".

Снимка: venuswarhol

Включена е в класацията на „Times” за 100-те най-влиятелни личности на 2010 г., както и в списъка на „Forbes” за най-влиятелните знаменитости и е на седмо място в топ 100 най-влиятелните жени.

Снимка: hautedeath

Лейди Гага е третият най-награждаван изпълнител в историята. Тя заема третото място с почти 200 награди, между които 6 награди „Грами” и 17 номинации за престижната статуета. Постиженията й включват 13 видеомузикални награди, 10 европейски музикални награди, както и два световни рекорда „Гинес" и още много, много други. Преди нея по брой награждавания се нареждат Майкъл Джексън и Уитни Хюстън.

Снимка: somemanyships

Гага също допринася в борбата с ХИВ и СПИН с акцент върху обучението на млади жени за рисковете от заболяването. Часове след разрушителното цунами, което удари Япония на 11 март 2011 г., Лейди Гага започва кампания, с която продава гривни в интернет, парите, от които отиват за възстановяването на Япония.

Снимка: photographs-of-celebrities

Тя е първият човек с над 1 млрд. гледания в YouTube. На 28 декември 2011 г. тя достига и задминава 2,5 млрд. гледания в интернет. Клипът ѝ „Bad Romance“ заема 5-то място в най-гледани клипове за всички времена в YouTube и през 2010 е най-гледаното видео в света. Лейди Гага има над 60 милиона фена в социалната мрежа Facebook, над 50 млн. последователи в социалната мрежа Twitter и над 12 млн. последователи в Instagram. Тя е първият изпълнител със собствена социална мрежа – LittleMonsters.com, която към днешна дата има над един милион потребители.

Снимка: merlinhoot

„Винаги съм обичала да се забавлявам, бях шокираща и превзета още от малка, такава съм и сега. Просто шоуто е в кръвта ми“, признава Гага.

Тагове: рожден ден

Прочетете още