Честит празник на виното и честит Трифон Зарезан!

Честит празник на виното и честит Трифон Зарезан!
14 Февруари 2017

На 14-ти февруари мнозина празнуват Свети Валентин, но и също толкова отбелязват Трифон Зарезан. Знае се, че празникът на Свети Валентин е католически, а ние си имаме на същата дата Трифон Зарезан. Бихме казали, че е настина чудесна комбинация честването на любовта и виното да се случват на една дата.  

Според българската традиция, на 14-ти февруари се чества Свети Трифон. Интересното е, че и свети Валентин и свети Трифон са живели почти по едно и също време. Свети Трифон и свети Валентин са били и лечители и двамата претърпяват мъченическа смърт. И двамата живеят около 255-а година н.е. Според някои теории е твърде вероятно двамата светци да са една и съща личност. У нас Свети Трифон се счита за покровител на лозята. Чества се от лозарите, соколарите, градинарите и кръчмарите на 14 февруари (по стар стил) или на 1 февруари, когато Българската православна църква официално отбелязва Трифоновден.

На Трифоновден по стар обичаи се прави така нареченото „зарязване“. Мъжете отиват сутрин на лозето и отрязват 3 пръчки от лозите, а после ги поливат с вино. Лозите се пръскат със светена вода и с пепел от огнището от Бъдни вечер. Накрая зарязването завършва с празнична трапеза.

На 14-ти февруари празнуват всички лозари, градинари и кръчмари. Имен ден имат хората, които носят името Трифон, Трифона, Тричко, Рачо, Радка, Лозан и Гроздан.

Прочетете още