Българска компания, създател на "умни кошери", ще се бори за най-добър социален бизнес в света

Българска компания, създател на
Снимка: Matthew Smith
12 Февруари 2016

Bee Smart Technologies - това е името на българска стартираща компания, която беше избрана за победител и ще представи България на глобалния финал на The Venture в САЩ. Там ще се конкурира с 28 други страни за най-добър социален бизнес в света. Всички компании ще представят идеи, които имат потенциал да окажат значимо влияние върху подобряването на живота и средата около всички нас.

Да се спасят пчелите чрез технология - това е задачата, която движи напред проекта. Bee Smart Technologies предоставя решение на проблема с измирането на пчелите по цялата планета. Откриват го в създаването на “умни кошери” (комбинация от хардуерни и софтуери решения) с инсталирани сензори, които позволяват на пчеларите да реагират в правилния момент при възникване на проблем. Те ще имат постоянен контрол и наблюдение над пчелите и  измервайки непрекъснато някои основните величини – температура, влажност и тегло.

Спирането на тенденцията за постепенно изчезване на цели пчелни колонии е от първостепенна важност за оцеляването на човечеството,. Малък процент от хората знаят, че около 1/3 от храната, която консумираме зависи от опрашването на пчелите (напр. от тях зависи производството на кафето и бадемите, а плодовете и зеленчуците ще станат изключително скъпи).

Тагове: Интересно

Прочетете още