Броени дни до концертът - "Виртуозите на Миланската скала" в зала 1 на НДК! Любопитни факти за La Scala

Броени дни до концертът -
Снимка: natalyarostovaa
24 Март 2017

Елитен състав музиканти от един от най-прочутите оперни театри в света - Миланската скала, ще гостува на 27 март 2017 в 20:00 в зала 1 на НДК за събитието на сезона!

Концертът "Виртуозите на Миланската скала" е първи за България в този формат, в който петнайсет от най-добрите в света ще представят произведения от емблематични за италианската класика композитори. Програмата за предстоящото събитие включва перфектно селектирани композиции от Доницети, Рота, Паганини, Витали и Росини.

Любопитно ли ви е, да научите интересни факти от историята на Миланската скала? Наближаващия концерт в зала 1 на НДК ни провокира да ви запознаем с интригуващи факти за La Scala.

Снимка: natalyarostovaa

►La Scala не е функционирала само като театър. В началото е ползвана като бална и церемониална зала. Всъщност в самата зала сравнително късно се появяват места за сядане, те са били ексклузивно право на притежаващите ложи богаташи.

►La Scala е функционирала доста дълго време успоредно и като казино – до XIX в. не е имало къде да се играе законно хазарт освен в театрите, така че сградата е имала и тази роля. Мери Шели описва театъра не само като клуб на висшето общество, но и като място за бизнес и хазарт, където играчите са заемали маси във фоайетата, а от шума им е било трудно да се слуша музика изобщо.

►Интересна група посетители в La Scala  са били и т.нар. лоджонисти, заемащи най-горните (и най-евтините) места на последния балкон. Те всъщност са били най-начетените и критични фенове. Те ужасявали певците на сцената, защото били напълно безпощадни в критиките си и държали това да се чуе – освирквали, крещели и тропали с обувки.

Снимка: natalyarostovaa

►Лоджонистите съществуват и до ден днешен. През 2006 г. успяват да свалят тенора Роберто Аланя от сцената по време на постановката на "Аида". След момент на объркване певецът е заменен от неговата резерва, Антонело Паломби, който излязъл на сцената по дънки, за да довърши представлението. Аланя повече не е стъпвал в La Scala.

►Критики не били спестени дори на Лучано Павароти, който бил удостоен с шумно освиркване при изпълнението си в постановката на "Дон Карлос" през 1992 г.

Прочетете още