Биометрични пароли са на път да заменят класическите

Биометрични пароли са на път да заменят класическите
Снимка: Kevin Steinhardt
12 Октомври 2016

В момента масовият потребител, а и доста голяма част от компаниите, разчитат на кратка поредица от символи, за да ограничават достъпа до важна за тях информация. Обикновените пароли обаче не са чак толкова сигурни. Затова т.нар. биометрични пароли вече са на път да заменят обикновените пароли, съобщава онлайн изданието Engadget. Идентификацията чрез разпознаване на очи, лице и пръстови отпечатъци е на път да измести напълно сегашните обикновени пароли.

Снимка: Landing Page Maker

Някои от новите модели смартфони вече разчитат на вградените си сензори за пръстови отпечатъци. За сега обаче те ограничават физическия достъп до устройството, но паролата трябва да пази и от опити за стигане до данните по интернет. Затова в момента популярни са т,нар. двустепенни пароли. При тях освен въвеждането на обикновена парола, обикновено се изпраща код за достъп по SMS като допълнителна мярка за сигурност.

Това обаче не винаги е практично. Освен това има риск за прихващане на кода или най-малкото проблем с мрежата може да забави неговото получаване. Постепенно компаниите се насочват към биометричните данни. Те са практични от гледна точка, че потребителят не трябва да помни нищо и винаги разполага с тях. Тези данни могат да се обработват от устройството без постоянна връзка с интернет и са по-трудни за фалшифициране.

Снимка: See-ming Lee

От няколко години компаниите търсят алтернатива на обикновените пароли. Google дори си постави за цел до няколко години да намери тяхна алтернатива. Microsoft вече експериментира с различни възможности с Windows 10. Операционната система може да се отключва и чрез разпознаване на лицето на потребителя.

Снимка: foskarulla

Основното предизвикателство в момента е хардуерът. От производителя на процесори за мобилни устройства Qualcomm коментират, че обработката на алгоритмите за сканиране на ретина например са много сложни и изискват сериозна изчислителна мощ, което забавя работата на устройството. Освен това в някои случаи е необходим и допълнителен хардуер, например инфрачервена камера.

Въпреки това според Qualcomm идентификацията на потребители чрез очи и пръстови отпечатъци има много поддръжници и неизбежно ще се наложи на пазара. Основна причина за това са мобилните разплащания, където те имат голяма подкрепа. Популярността на тази услуга се увеличава постоянно, което кара дори компании като Apple да се съобразяват с нея и да добавят NFC чип например към iPhone, за да могат да се използват от потребителите. Mastercard например коментират пред изданието, че искат да премахнат паролите изцяло и да ги заменят с биометрични идентификатори като разпознаване на лица, пръстови отпечатъци, глас и дори сърдечен ритъм.

На първо време биометричните пароли ще се водят от пръстовите отпечатъци, защото те се приемат добре от потребителите на смартфони и вече свикнаха с тях. След това на дневен ред ще дойде и идентификацията чрез анализ на очите и ретината, но според Qualcomm ще минат около пет години преди тя да стане масова.


Прочетете още на: http://www.vesti.bg/

Тагове: Технологии

Прочетете още