5 дестинации за лятото! Къде да пътувате, ако искате да счупите клишето?!?

5 дестинации за лятото! Къде да пътувате, ако искате да счупите клишето?!?
31 Май 2016

1. Виена! Виена е изключително подходяща дестинация за лятото. Докато се разхождате ще усещате прохлада. Няма я типичната жега, която е характерна за лятото на морето. Задължително посетете величествената катедрала "Свети Стефан" и прочутото Виенско колело, разположено в Пратера. Виена има какво да даде на всеки. Градът предлага много и различни възможности да се насладите на изкуство и култура - "Музея по история на изкуствата", "Музейния квартал", музеят "Леополд", Императорският театър, Народният театър, театърът в Йозефщат. Ако сте любители на операта, задължително трябва да посетите Държавната опера и Народната опера. Не далеч от Щефансплац - сърцето на Виена, можете да откриете малки магазинчета, кафенета, ресторанти, с типичните национални ястия.

Снимка: Manel

2. Будапеща! Много любопитни за туристите са внушителния комплекс на Унгарския парламент, Рибарският бастион, Кралският дворец и Националната опера. Изключително интересна за посетителите на Будапеща е и пистата за Формула 1, изградена на около 20 км от града през 1986 г. Ежегодно в средата на август, за да наблюдават Формула 1, пристигат около 120 000 фенове от цяла Европа. Кораби-ресторанти плават по Дунав предлагайки за туристите едно магическо пътешествие. Будапеща е отлична както за разходка, така и за вълнуващи преживявания. Река Дунав минава точно през сърцето на унгарската столица, образувайки перфектен ориентир за туристите. Няма значение дали се движите из криволичещите улички от страната на Буда или сте по булевардите от XIX в. от страната на Пеща. Навсякъде ще се почувствате вълшебно.

Снимка: Moyan Brenn

3. Лондон! Град, в който има толкова много да се види и разгледа, че човек лесно може да бъде замаян от история и култура. Основните забележителности като Кулата на Лондон и Бъкингамския дворец са в повечето маршрути на посетителите. Но независимо какви са интересите Ви, едно е сигурно, в Лондон всеки ще намери нещо за себе си. Любителите на изкуството трябва да се отправят веднага към Националната галерия и Модерната галерия „Тате Модерн”. Ако пък военната история е Вашата страст, не пропускайте да посетите Залата с военните кабинети, част от Кралския военен музей, от където Чърчил, негови министри и военни са управлявали. Може да се изненадате, но любимата храна на британците е индийската. Именно затова можете да намерите индийски ресторанти във всеки квартал на Лондон. Традиционните английски ресторанти са по-редки. Като цяло Лондон е огромен град и можете да намерите всякакви заведения - пицарии, пъбове, световни вериги...

Снимка: Berit Watkin

4. Будва! Будва е една от перлите на адриатическото крайбрежие и е сред най-посещаваните курорти в Черна гора. Населението на града е около 16 000 жители, а бреговата ивица в района на Будва се нарича Будванска ривиера. Близка до България дестинация с невероятно красиви плажове в комбинация с красива планинска природа и паметници на средновековната култура. В старият град повечето сгради са строени по венециански дизайн. Посетете и трите основни църкви, които се намират там ("Свети Иван" (VII в.), "Дева Мария дел Пунта" (840 г.) и "Света Троица" (1804 г.)). В красивата “Дева Мария дел Пунта” всяко лято се провеждат концерти, тъй като тя притежава изключително добра акустика.

Снимка: Dmitry Fedoseev

5. Любляна! Един очарователен град, потънал в зеленина райски кът. В Любляна няма световно известни забележителности, което всъщност е страхотно. Няма да е нужно да препускате от едното място на другото. Ще разполагате с цялото си време просто да се насладите на красотата на града. През лятото в центъра се състоят множество събития – от инициативи за деца до музикални фестивали. Река Любляница минава през центъра на града, покрай бароковите сгради и под укрепленията на старинния замък на хълма. Новият град – модерното ядро на града, се намира на запад от реката, докато Старият град и Замъкът са от страната на източния и бряг. Има множество мостове, най известния, от които е Тройният мост.  Може да се каже, че Любляна е един очарователен град, изпълнен с художници, музеи и галерии. С население от около 300 000 души тя е една от най-малките, но в същото време привлекателни столици в Европа.

Снимка: Gilad Rom

 

Прочетете още