40 години без Краля на рокендрола – Елвис Пресли

40 години без Краля на рокендрола – Елвис Пресли
Снимка: Sam Howzit
16 Август 2017

Днес се навършват 40 години от смъртта на Елвис Пресли, известен по целия свят като Краля на рокендрола. Той почина на 16 август 1977 г. в имението си Грейсленд в град Мемфис, щата Тенеси на 42-годишна възраст, но продължава да се радва на огромна популярност и годишните приходи от продажбите на албумите и филмите му се равняват на 40 милиона долара. През 1986-та година е въведен в Rock-Roll Hall of Fame. През 1982 г. имението му Грейсленд започва да функционира като музей. Годишно то привлича 600 хиляди души и носи приходи от около 30 милиона долара. Елвис Пресли е най-голямата звезда на рокендролa и икона в музиката и киното. Роден е роден на 8 януари 1935 г. в Тюпело, Мисисипи, САЩ.

Снимка: Tullio Saba

По повод годишнината от смъртта на Елвис ви представяме 10 любопитни факта от живота му:

► Първата публична изява на Елвис е на панаира “Мисисипи-Алабама”. Тогава той е 10-годишен, но се явява на конкурса за певци, облечен в каубойски костюм и се налага да стъпи на стол, за да може да стига до микрофона. Изпълнението на песента “Old Shep” на Ред Фоли му печели второто място в състезанието.

► Песен на Елвис е излъчена за пръв път по мемфиската радиостанция WHBQ на 19 юли 1954 г. Сингълът се казва “That’s All Right”/ “Blue Moon of Kentucky” и само седмица след излъчването си получава 6000 предварителни поръчки.

► През 1967 г. се жени за Присила след около десет години съвместен живот с нея, а на 1 февруари 1968 г. се ражда дъщеря им Лиса Мари Пресли. През 1970 г. Елвис и Присила се развеждат.

Снимка: Tullio Saba

► Екипът на Елвис е бил известен като “Мафията от Мемфис”. Всички негови членове са носели пръстени от злато и диаманти, подарени им от певеца. Върху тях е имало гравирана мълния и буквите TCB (съкращение от израза “Take Care of Business”, което в превод означава “Грижи се за бизнеса”).

► На 30 юли 1954 г. Елвис изнася един от първите си концерти в парк в Мемфис. По време на шоуто е много нервен и краката му започват да треперят толкова силно, че крачолите на панталона му чарлстон се залюляват. Момичетата в публиката пощуряват и музикантът решава да включи тези движения в бъдещите си концерти.

► Някои от сценичните костюми на Елвис тежат повече от 13 килограма.

Снимка: Takashi Hososhima

► По време на музикалната си кариера Елвис записва повече от 600 песни, но нито една не е написана от него.

► Елвис е имал черен колан по карате. Той се запалва по бойните изкуства през 1958 г., докато отбива военната си служба в Германия. Черния си колан получава през 1960 г. преди завръщането си в Щатите. Любовта му към бойните изкуства продължава през целия му живот.

► В края на 2004 г. импресариото Робърт Силърман купи 85% от собствеността на Пресли, което включва правата върху името му и управление на имението му Грейсленд. Дъщерята на певеца Лиса Мари притежава останалите 15%.

► Рожденото име на музиканта е Елвис Арон Пресли, но на надгробния му камък пише Елвис Аарон Пресли. Малко преди смъртта си той решава да прибави още едно “а” към второто си име, за да го направи библейско (библейският Аарон е брат на еврейския пророк Моисей).

Снимка: Midnight Believer

► Елвис има продадени над 1 300 000 000 албума по целия свят, повече от всеки друг изпълнител или група, включително The Beatles.

Факт е обаче, че той промени популярната музика завинаги. “Преди Елвис нямаше нищо”, казваше Джон Ленън, а Брус Спрингстийн определи музиката му като “прошепната мечта в ухото на публиката”.

Прочетете още